арганово масло за коса

Аргановото масло в козметиката за коса

Всяка жена, която държи на външния си вид, иска да има красива и блестяща здрава коса. Това се постига с цената на постоянни и подходящи грижи за косата, което включва правилен избор на козметични продукти. Напоследък експертите по поддържането на косата препоръчват все повече козметични средства, създадени на основата на аргановото масло. Наричат го още „течното мароканско злато”, защото подмладява кожата и заздравява косата така, както никое друго козметично средство.

Кое прави аргановото масло толкова ценно

То се добива от бодливото дърво Argania Spinosa, което расте в югозападно Мароко. В този район на площ от 800 хил. хектара се отглеждат 21 милиона дървета. Този вид дърво може да достигне 8-10 м. височина и да живее над 200 години. Плодовете му са дребни и овални и съдържат ядка.

За производството на арганово масло се използва древна технология. Ядките на аргана са неговият източник. След почистване от черупките те се смилат бавно в специални каменни мелници. Изчислено е, че са необходими 80кг арганови ядки за получаването на 1л арганово масло.

 

Аргановото масло е изключително ценно със своите свойства

  • Има силен антиоксидантен ефект. Съдържа есенциални мастни киселини – най-вече линоленова. Хидратира кожата и забавя процеса на стареенето ú, възстановява я след изсушаване и я предпазва от вредни външни въздействия.
  • Съдържа още сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, и стеролини, които предотвратяват образуването на екземи и възпаленията.
  • Спомага за придобиването на бронзов загар и често е съставка в слънцезащитни козметични продукти. Осигурява и UV защита на косата.
  • Успокоява чувствителната кожа и акнето.
  • Заздравява косата, като я хидратира, възстановявайки влагата ú, подобрява еластичността ú, спомага за лесното ú разресване и контролиране и за нейния блясък.
  • Козметиката за коса с аргановото масло се отличава с отлични почистващи, подхранващи и регенериращи свойства.
  • Наличието на витамин Е стимулира растежа на косата.
  • Подходящо е за различни типове коси. Включено в козметичните продукти за коса – шампоани, балсами, спрейове и маски, то въздейства благоприятно при дълбоко подхранващи терапии, в продукти за къпане и за нанасяне върху суха коса.

Аргановото масло подхранва дълбоко и дълготрайно косата

Това е едно от най-ценните му качества, защото според специалистите подпомага възстановяването на блясъка и здравето на суха и увредена коса. Обикновено маслото се нанася равномерно върху косата, като количеството му зависи от гъстотата, дължината и текстурата на косата. В сравнение с дългата и гъста коса тънката коса се нуждае от по-малко количество арганово масло. То трябва да покрие косата, но да не капе масло от нея. Чрез масажиране на скалпа с професионално чисто арганово масло се облекчават симптомите на суха или сърбяща кожа на главата.

Аргановото масло като продукт за стилизиране

Ако нанесете малко количество масло върху краищата на косата, преди да използвате сешоар, преса или маша, можете да предпазите косата си от изсушаване или начупване. Важно е правилно да прецените нужното ви количество, за да не рискувате косата ви да стане тежка или мазна.